- Uniunea Naţională a Studenţilor din România: „Măsurile de austeritate ale Guvernului condamnă viitorul tinerilor”
- Nicușor Dan cere clarificări înainte de reluarea alegerilor prezidențiale
- Gazprom sistează livrările de gaze către Republica Moldova
- Guvernul adoptă luni măsurile pentru reducerea cheltuielilor publice
- Un nou medicament ce va ameliora rapid migrenele
Ambasadorii UE au aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ambasadorii celor 27 de țări ale Uniunii Europene și-au dat vineri „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Primele conferințe interguvernamentale sunt programate să înceapă pe 25 iunie, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE.
Într-o declarație publicată pe platforma X, președinția belgiană a Consiliului UE a confirmat că ambasadorii UE au ajuns la un consens asupra cadrului negocierilor de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova. „Președinția belgiană va convoca primele conferințe interguvernamentale pe 25 iunie,” se menționează în mesajul oficial.
Această decizie urmează să fie validată oficial într-o reuniune ministerială programată pentru 21 iunie, conform informațiilor oferite de Agenția France-Presse (AFP). Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru integrare europeană de la Chișinău, a salutat decizia, pe care a descris-o drept un „moment istoric”.
„Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie! Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună!”, a scris pe Facebook Cristina Gherman.
Decizia de a începe negocierile vine la o săptămână după ce Comisia Europeană a anunțat că Ucraina și Republica Moldova îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe oficial discuțiile de aderare la UE. Premierul ucrainean, Denîs Șmîhal, exprimase anterior speranța că discuțiile ar putea începe în cursul acestei luni.
Negocierile de aderare necesită acordul unanim al celor 27 de state membre ale UE, care trebuie să adopte cadrul de negociere. Belgia, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul lunii iunie, pregătește conferințele interguvernamentale ce vor avea loc la Luxemburg pe 25 iunie, dacă sprijinul unanim va fi obținut.
Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la sprijinul Ungariei, care menține legături prietenoase cu Rusia și a criticat candidatura Ucrainei. Budapesta dorește să vadă mai multe elemente adăugate la cadrul de negociere, conform declarațiilor unor diplomați citați de Reuters.
Belgia și Comisia Europeană intenționează să ajungă la un acord în iunie, înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă de la 1 iulie. Diplomații UE se tem că Budapesta ar putea îngheța întregul proces până în 2025.